Vad finns det för olika typer av utbildningsplattformar?

Nu vet vi vad ett LMS är för någotvarför en bör använda ett LMS och hur man utvärderar ett LMS. Låt oss se på utbildningsplattformen ur ett annat perspektiv. Vad finns det för olika typer av utbildningsplattformar?

I den här artikeln så kommer vi diskutera olika LMS-system.

Web-baserad LMS vs Installerad LMS-programvara

Den största skillnaden i LMS-lösningar är mellan det web-baserade LMS-programmet och det installerade LMS-programmet. Förr så fick man köpa och installera programvaran på ens egen server. Det kom med höga installationskostnader och underhållstavtal. Moderna säljare av utbildningsplattformer har utvecklat web-baserade plattformar online, nu kan man alltså bara prenumerera och börja använda programvaran direkt online. Prissättning för web-baserad programvara är en bråkdel av installerade program. Utöver det så tar säljaren hand om underhållet av programvaran, samtidigt som de utvecklar och förbättrar sitt online-system hela tiden. Du slipper alltså höga installationsavgifter, och månadskostnaden är mycket lägre än installerad programvara.

SaaS/LMS i molnet vs värdad LMS

I den web-baserade programvaran så har du två olika vyer. Du kan välja ett SaaS (Software as a Service) LMS eller så kan du vara värd för programvaran på egen hand. Om du ska vara värd för programmet själv så är du i full kontroll av serverns specs, dvs. hur det ser ut. Du är även ansvarig för drifttid och serverns säkerhet. Du kommer behöva uppgradera systemet när uppdateringar finns tillgängliga. Om du däremot väljer en online SaaS-LMS så kommer alla dessa saker tas hand om av säljaren, och du kan fokusera på att skapa online-kurser.

Gratis vs. Kommersiellt

Om du har en teknisk talang i ditt team och du är på en tight budget så kan du ta en titt på de kostnadsfria utbildningsplattformar som är tillgängliga. Det finns en rad med lösningar som du kan installera och underhålla själv. Om du inte vill installera och sätta upp programvara själv så kommer du behöva välja en kommersiell utbildningsplattform.

Öppen vs stängd källkod

I både web-baserad och installerad programvara så har du alltid utbildningsplattformar som är baserade på både öppen och stängd källkod. Online SaaS eller molnbaserad programvara kommer aldrig med öppen källkod. Om du föredrar projekt med öppen källkod så behöver du inte kolla upp dessa system. Öppen källkod ger en frihet, men även en hel del ansvar. Om du föredrar att hålla dig borta från trasslet så är det bäst att välja ett online SaaS LMS.

Integrationer

Det finns system med och utan integrationer. Om du vill ha fritt flödande data så behöver du en utbildningsplattform som erbjuder tredje parti-integrationer.

Easy LMS då?

Vår utbildningsplattform är ett web-baserad LMS, vår värd är ett LMS i molnet och hela paketet leveraras i form av ett SaaS-LMS. Med andra ord, registrera dig och börja använda vår utbildningsplattform :-)

Användbara källor

FinancesOnline
ADEC Innovations