Hvad er SCORM? Forklaring af definition og betydning

Hvad betyder SCORM?

Hvad betyder SCORM, og hvad gemmer der sig bag forkortelsen? SCORM er en forkortelse for: Shareable Content Object Reference Model. SCORM definerer en specifik måde at opbygge et learning management system og kursusindhold, så det kan deles med andre SCORM kompatible systemer.

Hvad er SCORM? En kort histore

Før vi dykker ned i en dybere definition og betydning af SCORM, så lige en lille historie. SCORM er udviklet af “Advanced Distributed Learning (ADL) Initiative” som opgave for det amerikanske forsvarsministerium (DoD). Uagtet, hvad mange tænker, så er SCORM ikke en åben norm. Ja, det er vidt accepteret som åben, men det er det altså ikke.

Der er 3 forskellige versioner af SCORM:

• SCORM 1.1: Den første version som blev lanceret i januar 2001. Uden bred accept.
  • 2: Den anden og forbedrede version af 1.1. Den løste mange af problemerne fra 1.1 og fandt stor udbredelse efter lanceringen i oktober 2001.
  • SCORM 2004: En mere kompleks version af SCORM blev udviklet til at understøtte en sekventering af indhold med forskellige optioner for brugeren. Lanceret i januar 2004.

Så SCORM er faktisk ret gammelt i forhold til internetalder.

Hvad er en SCORM-pakke?

Hvad er en SCORM-pakke? Det er en XML-fil som indeholder alle de informationer til at sætte ild under kurset i et SCORM kompatibelt LMS.

Hvad er et SCORM kompatibelt LMS?

Hvad betyder SCORM kompatibelt? Et SCORM kompatibelt LMS (learning management system) kan acceptere et hvert indhold og stille det til rådighed for brugerne af LMS-systemet.

SCORM API

I SCORM 2004 versionen tilføjede de en ny del, som beskriver runtime i API og datamodellen, der bruges som kommunikation mellem indhold og learning management systemer.

SCORM vs Tin Can API

Lad os tale om SCORM vs Tin Can. SCORM blev udviklet for et årti siden. Tiderne og kravene har ændret sig. Så i 2011 blev den næste generation af SCORM lanceret og fik navnet Tin Can API. Så Tin Can er blot et nyt navn for SCORM. Hvilket igen blev omdøbt i april 2013 til “Experience API”, men mange kalder det stadig Tin Can API. Tin Can er altså igen udviklet på vegne af DoD og derfor ikke en åben norm.

Ulempen ved SCORM

SCORM lyder godt. At dele indhold med andre systemer. Hvem vil ikke gerne have det? Ret mange faktisk. Hvor ofte har du rent faktisk brug for at skifte mellem forskellige systemer eller formidle dit indhold til andre organisationer eller learning management systemer? SCORM begrænser udviklere af LMS, og det er et forældet system, som ikke tager hensyn til alle de nye innovationer og udviklinger. At tilføje en komplet SCORM support for at opnå et SCORM kompatibelt LMS betyder mange koder og ekstra omkostninger til udviklingen af et LMS. De penge kunne bruges mere fornuftigt.

SCOR og Easy LMS

Til slut land os tale om SCORM og Easy LMS. For en stor del af vores kunder, betyder SCORM ikke så meget. SCORM er ikke en faktor, vores kunder er mere interesseret i at skabe fantastiske, medrivende og effektive kurser og få deres deltagere til at lære. Så vi er ikke fuldstændig SCORM kompatible. Til vores virksomhedskunder kan vi tilbyde en SCORM-pakke med kurser i vores system, således disse kan bruges i SCORM kompatible systemer. Vores online LMS understøtter ikke importen af SCORM-filer fra andre LMS-systemer.

Ønsker du at vide mere?

Ønsker du at vide mere om vores LMS? Blot aftal en LMS demo.